retro

Først in, så ud, så in igen?

az11

Jep, det er hvad retro er. Det er svært at finde en præcis definition på retro. Men i grund og bund er det noget der engang har været moderne. Så ikke mere, og så igen. Typisk, når man siger retro, mener man design der engang har været moderne. Og er blevet det igen, dengang som retro. Lidt som nostalgi, sådan set. Men nostalgi er mere et meta-begreb. Du kan være nostalgisk, men du kan ikke helt så godt være retro.
Retro drejer sig altså mest om ting, men også koncepter. Design for eksempel. Retro design.
Retro varer kan både være gamle, men også ny produceret efter et gammelt design. Der har været meget fokus på retro, de sidste mange år. Retro er in. Du har sikkert set en del retro køretøjer på vejene. Biler og motorcykler der ligner dem din farfar er kørt med. Men de er udstykket med nyeste teknologi.

Retro er et bindeled til fortiden

Retro minder os om gode gamle dage. Folk som har en hang til nostalgi elsker retro. Men siden retro er blevet moderne og er in, er det nu også unge og moderne folk der er til retro.
Man kan synes om retro hvad man vil, men det beriger vores kultur. Ting er jo ikke dårlige bare fordi de kommer fra en anden tid. Kigger man fx på nogle møbler fra 1920’erne eller 20’erne kan man blive meget overrasket. Møbler fra denne tid kan virke lige så moderne som nutidige. Nogle gange kan det være rigtig svært at bestemme en møbels alder kun ved udseende. Bauhaus fx er et arkitektur og design koncept grundlagt i 1919 i Tyskland. Ideen er at forbinde kunst, håndværk og funktionalitet. Det gennemsyrer stadig moderne design og arkitektur i allerhøjeste grad.

Retro lamper

Danmark er verdenskendt for cool design. Klare linjer, harmoniske former parret med minimalisme har gjort danske designere berømt og efterspurgt. Både indenfor arkitektur, møbeldesign og ikke mindst lys. Louis Poulsen fx og Poul Henningsen er nok de mest kendte navne indenfor lamper. Deres design er tidløse moderne. Ikke mindst fordi de på en genial måde formår at fange lysets ånd. Og kombinerer det med sofistikeret teknik som gør at vi får nogle enestående lyseffekter med disse lamper.

En god investering

Når du går efter kendte designer navne, så er det altid en god investering. HP og PL lamper bliver stadig produceret under licens fra deres skabere. De ægte varer er i dag meget værdifulde. Men også retro produkter har en værdi, siden de er produceret på licenser. Sådan en licens garanterer både håndværkskvalitet og autenticitet. Med en retro designer lampe kan du regne med at den ikke vil miste sin værdi i årene der kommer. Tværtimod. Du kan aldrig være helt sikker på noget. Men du kan godt regne med at din retrolampe vil være mere værd om 20-30 år end den er i dag.
Medmindre retro bliver umoderne igen. Lige nu er der intet der tyder på det, men vide kan man det aldrig.


Artiklen er udtryk for skribentens egen holdning og indeholder ikke redationelt stof.