Er dit hjem fyldt med anonyme standardmøbler, og savner du et mere personligt og hyggeligt præg? Så skal du tjekke retrolamper ud (evt. på http://www.retrolamper.dk/).
Lamper er især gode til at skabe stemning, fordi de er en diskret detalje i rummet samtidig med, at de er altafgørende for din indretnings udtryk. De er trods alt det, der lyser rum, møbler og nips op! Retrolamper beriger ikke kun stemningen gennem form, farve og størrelse – de gør det også gennem den historie, de fortæller og refererer til.
Et godt eksempel herpå er lavalampen. Den blev opfundet i 1963, og var populær op gennem både 60’erne og 70’erne. I slutningen af 70’erne gik den dog af mode – indtil dennes comeback i 90’erne. Således kan en lavalampe fremkalde nostalgi for dem, der tidligere har haft en. Dem som ikke har haft den stående på teenageværelset, forbinder den ikke med minder, men derimod med de perioder, den var populær i. Ligegyldigt hvad, er der tale om en ikonisk lampe, som fremkalder en helt særlig stemning.
Lys og retrolamper – overvejelser, du bør gøre dig
Lavalampens bevægelser og farver leder på én og samme tid tankerne hen på organisk og fremmedartet liv og natur. Det kan være helt meditativt, at se på den. Men ligesom en pingvin er en fugl, der ikke kan flyve, er en lavalampe en lampe, som ikke rigtigt lyser. Det er med andre ord en lampe, som du udelukkende skal købe for hyggens skyld. Er det reel belysning, du har brug for, er det altså andre typer af retrolamper, du skal kigge efter! For selvom dæmpet belysning kan være flot og hyggeligt, så er det også nødvendigt med noget ordentligt lys i hjemmet.
Særligt der hvor du skal koncentrere dig om det, du laver, er det vigtigt, at du har lamper, som lyser nok. Det er eks. steder som ved skrivebordet, læsestolen, sengen (hvis du læser i sengen), køkkenbordet og andre eventuelle arbejdsstationer. Ved eks. spise- og sofabord, behøver lyset ikke være så skarpt igen – her er det rarere med lys i varme toner, som ikke blænder. Placerer du flere lamper i samme rum, kan du desuden opdele rummet i flere zoner. Retro væglampen med det dæmpede, hyggelige lys skaber en afslapningszone, det kraftige lys fra retro standerlampen inviterer til læsning, arbejde og fordybelse, etc.
Pæren kan redde din retrolampe
Heldigvis afgøres det hele ikke af lampens udformning – meget kan også justeres med den rigtige pære. Er du eks. faldet pladask for en retro loftslampe, hvor pæren kan ses, skal du blot købe en pære, som ikke lyser så kraftigt. Kig her efter følgende intervaller: Glødepærer: 15-25 Watt – LED-pærer: <200-300 Lumen. Falder du for en retro standerlampe, som umiddelbart har en for kraftig lampeskærm til at tjene som læse- eller arbejdslampe, kan du købe en kraftigere pære. Kig her efter følgende intervaller: Glødepærer: 40-60 Watt – LED-pærer: 300-900 Lumen. Det anbefales dog ikke, at du går på jagt efter de gammeldags glødepærer, da de bruger meget mere strøm end LED-pærer. Desuden er LED-pærer efterhånden så udviklede, at du kan få nogle, som giver stort set samme lys som glødepærer.
Artiklen er udtryk for skribentens egen holdning og indeholder ikke redationelt stof.