Næsten alle mobilejere har prøvet at bruge mobilens kamera til at tage billeder med. Nogen gør det endda ganske ofte. Men bare fordi, man gør noget ofte, behøver man ikke ligefrem være den bedste til det. Især alt for mange unge piger tyer til at lave trutmund (det såkaldte ”duck face”) i forsøget på at tage et godt billede af dem selv. Der findes dog nogle langt mindre vulgære og langt mere flatterende måder at få taget det skønne billede af sig selv og andre på. Så længe man holde nogle simple tommelfingerregel for øje, lærer man hurtigt at tage kvalitetsbilleder uden det helt særlige fotoudstyr.
De basale fotofifs
De mest simple fifs er nogle, der slet ikke har noget med hverken kameraet eller motivet at gøre. For at opnå de reneste linjer for billedet skal man sørge for, at baggrunden er så ”ren” som muligt. Fin en rolig baggrund uden for mange distraherende elementer. Hvis dette er umuligt, eller en situation opstår spontant, så det ikke er til at ændre på baggrunden i øjeblikket, kan man nemt redde situationen ved at benytte zoom-indstillingen på sit kamera til at opnå den samme effekt. Derudover skal man sørge for at undgå at bruge blitzen, hvis det på nogen måde er muligt. Naturligt lys kaster et langt blødere, behageligere lyd på motivet, der giver billedet en større dybde, end hvis blitzen overbelyser hele motivet. Man skal derfor sørge derfor for, at udnytte sollyset og lys fra andre kilder, før man tyer til kunstig hjælp. I samme omgang kan det nævnes, at lyset i sig selv kan være en kæmpe hjælp (eller fjende), når et godt billede skal tages. Tager man portrætbilleder er en god regel, at modellen, der skal fotograferes skal sørge for at ”fange lyset” med ansigtet og altså dreje hovedet og kroppen i mod den retning, hvor lyset kommer fra.
Tag hellere et billede for meget, end et for lidt
Et simpel og egentlig ret åbenlyst fif er at være sikker på, at man tager billeder nok, når man forsøger at fange et godt øjeblik. Hvis man forsøger at fange det helt rigtige sekund, når familiens hund ryster pelsen efter et brusebad med haveslangen, siger det sig selv, at man ikke kan gøre det i ét hug. Tag derfor rigeligt med billeder, så der er flere forskellige at sortere i mellem. Til det kan tilføjes, at billeder af den samme genstand fra forskellige vinkler ligeledes kan vise sig at være en god idé, når man bagefter skal udvælge sin favorit. Kameraets indstillinger kan også forære én meget, når det kommer til at fange det gode billede. For eksempel kan man fjerne blitzen og slå indstillingerne over på dagslys – dette får farverne til at stå klarere frem. Slutteligt er det vigtigt at fremhæve, at selvom man kender alle de gode tips og tricks i fotobranchen, er der altså en grund til at købe et rigtig godt kamera – de tager bare bedre billeder. Overvejer du selv at investere i for eksempel et spejlreflekskamera, så klik her og læs mere.
Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egne holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.